De belangrijkste wijnregio’s.


Hongarije heeft dus 22 wijndistricten. De belangrijkste zijn Eger, Tokaj Sopron, Szekszárd, Villány en enkele gebieden rondom het Balatonmeer, die ik voor het gemak het Balatongebied zal noemen. Andere wijngebieden van groot belang zijn verder Mátra, Somló, Kunság, Etyek-Buda en Neszmély. Oh ja, en als we de puntjes op de i willen zetten: Tokaj heet voluit Tokaj-Hegyalja, en het is eigenlijk ook Villány-Siklós, Ászár-Neszmély en Mátraalja. In de volksmond noemt men deze districten bij hun korte naam.


Over de regio Eger


De wijnregio Eger ligt in het noorden van Hongarije ten zuiden van het Bükk gebergte rondom de gelijknamige stad Eger op zo`n 140km van Budapest.


Het klimaat in deze regio is gelijk aan dat van Mátra, waar de lente laat komt en het groeiseizoen nogal kort is. De regio is met gemiddeld 10 graden één van de koudste in het land. De winters zijn streng en some extreem koud. Het warme zomerklimaat garandeert een langzame en gelijkmatig rijping van de druiven, waardoor elegante, fruitige wijnen ontstaan die niet te zwaar zijn en goed oud kunnen worden.


Eger kent een grote variatie in bodemsoorten; van vulkanische onderbodem met een metersdikke laag loess tot bruine bosgrond vermengd met klei. Dit in combinatie met het klimaat zorgt voor diverse prachtige microklimaten zoals die in de wijngaarden Nagy-Eged bij Eger en Áfrika en Tekenöhát bij het dorpje Noszvaj.


Zowel de rode als de witte druivenrassen zijn goed vertegenwoordigd in Eger. De regio kenmerkt zich door de enorme ontwikkelingen die er gaande zijn, alsmede de nieuwe aanplantingen door vooruitstrevende producenten. Momenteel groeien er in de wijnregio Eger 19 druivenrassen. Kékfrankos is één van de belangrijkste, gevolgd door kadarka, portugieser en zweigelt. De witte rassen zijn leányka, olaszrizling en muscat ottonel.

Home Wijnen Achtergrond informatie