Home Wijnen Achtergrond informatie


Hongaarse wijnen


Hongaarse wijnen, is dat niet iets met Stierenbloed uit Eger? Egri Bikavér? Een wijn die je je vijand nog niet zou schenken? Nee! Vergeet de wrange wijnen uit de jaren van het communisme. Hongarije maakt sinds de val van de muur prachtige wijnen: wit, rood en rosé. Zelfs voor liefhebbers van dessertwijnen is er genoeg te vinden in wijnland Hongarije. Denk maar aan Tokaji Aszú, de beroemde tokajer.


Wijndistricten


Hongarije biedt echter meer dan alleen Egri Bikavér of Tokaji Aszú. Dat is in de eerste plaats te danken aan de verschillende wijndistricten in het land. Het zijn er 22 in totaal. Bijna ieder gebied heeft zijn eigen karakteristieken, waardoor bijvoorbeeld de cabernet franc uit Sopron heel anders smaakt dan die uit Villány. Sopron ligt immers in het westen van het land, de bodem en het klimaat zijn er anders dan in Villány, dat in het zuiden ligt.


Druivensoorten


Cabernet franc?  Daar is toch niets Hongaars aan? Dat klopt, althans een klein beetje. Want in Hongarije wordt natuurlijk ook wijn gemaakt van buitenlandse druiven, zoals cabernet franc, cabernet sauvignon, chardonnay, zweigelt et cetera. Over die druiven is genoeg informatie te vinden in buitenlandse literatuur, al smaakt een cabernet franc uit Villány anders dan die uit de Bordeauxstreek. Sommige druiven zijn uitheems, maar hebben toch een Hongaarse naam. Denk bijvoorbeeld aan tramini (gewürztraminer). Een buitenlander die meer wil weten over typisch Hongaarse wijnen,  struikelt vaak in eerste instante over de uitspraak van de inheemse druivenrassen. En van de wijnen. Cserszegi fűszeres? Is dat een wijn, of misschien de naam van een wijnhuis? Wat stáát daar überhaupt? Hoe moet je weten wat een goede Hongaarse wijn is?

                   Bikavér - Stierenbloed


                                  Waar komt het vandaan en uit welke druivensoorten bestaat het?.Tokaji Aszú


In de 18e eeuw noemde de Zonnekoning Lodewijk XIV de Tokaj wijn:
 'De wijn van de koning en de koning der wijnen'.