Home Wijnen Achtergrond informatie


Druivensoorten


80% van de Hongaarse wijnen is wit, de rest is vooral rood, maar er wordt ook rosé gemaakt en zelfs champagne van goede kwaliteit. (We vergeten maar even dat alleen champagne uit de gelijkname streek zo mag heten.) Als je naar een Hongaars wijnfestival gaat, is het handig als je weet naar welke wijnen je op zoek moet gaan. In de regel maakt het etiket je duidelijk van welke druif of druiven een bepaalde wijn gemaakt is. Je vindt hieronder een beknopt overzicht van de allerbelangrijkste Hongaarse (of als Hongaars beschouwde) druiven en wijnsoorten.


WIT

Cserszegi fűszeres

Geeft een lichte, kruidige wijn met frisse zuren, die jong gedronken moet worden. Hij geurt en smaakt naar kruiden, veldbloemen, honing en muskaatdruiven.

Furmint

Dit is de belangrijkste druif in de zoete Tokaji Aszú, maar er wordt ook meer en meer mooie, droge furmint gemaakt. Een goede furmint is elegant en heeft zachte zuren. Droge furmint geurt en smaakt naar peer, abrikoos, perzik, citrusvruchten, nootmuskaat en kruidnagel. Zoete furmint geurt en smaakt naar peer, abrikoos, honing, acaciabloemen, walnoten, kastanje, chocolade, tabak en koffie. De furmint uit Somló moet altijd belucht worden, die uit Tokaj is zachter.

Hárslevelű

Ook van deze druif worden droge en zoete wijnen gemaakt. Geur- en smaakkenmerken zijn lindenbloesem, lindenbloesemhoning, kruidnagel en kastanje.

Irsai olivér

Geeft een lichte, frisse zomerwijn met zachte zuren, die jong gedronken moet worden. Hij geurt en smaakt naar druiven, muskaat en viooltjes.

Juhfark

Een druif die bijna alleen in Somló te vinden is. Hij geurt en smaakt naar mineralen, vuursteen, zouten en groene thee. Wijn van deze druif heeft 3-4 jaar rijping nodig. Hij kan vrij hard zijn. Juhfark moet belucht worden en warmer geschonken worden dan de meeste andere witte wijnen.

Leányka

Wordt meestal in blends, in cuvées gebruikt. Hij geurt en smaakt naar acaciahoning en –bloesem, veldbloemen en honingmeloen.

Olaszrizling

Hij wordt overal in Hongarije gemaakt, behalve in Tokaj, en het meest in het Balatongebied. Geur- en smaakkenmerken: bittere amandelen, amandelbloesem, groene appel. Het karakter van deze wijn kan sterk verschillen per wijngebied. De mooiste olaszrizling komt uit Somló en uit het noordelijke Balatongebied. Vanwege hun vulkanische bodem brengen deze gebieden mineralige wijnen voort.

Szürkebarát

Ook wel bekend als pinot gris of pinot grigio. Komt bijna overal in Hongarije voor. Geur-en smaakkenmerken: valeriaan, zoethout. De wijn heeft een olieachtige structuur met een zoetje in de smaak, en is vaak hoogalcoholisch.


ROOD

Kadarka

Dé begeleider bij uitstek van typisch Hongaarse gerechten als pörkölt (goulash), gulyásleves (goulashsoep) en halászlé (vissoep). De kadarka-druif geeft slanke, kruidige wijnen, met aardig wat zuren. Geur- en smaakkenmerken zijn koekkruiden, nootmuskaat en kersen. De mooiste kadarka komt uit Szekszárd.

Kékfrankos

Deze druif geeft fruitige wijnen met zachte zuren. Hij geurt en smaakt naar frambozen en viooltjes.

Portugieser

Deze druif is ook bekend als blauer portugieser of kékoportó. Portugieser is een geliefde wijn vanwege zijn zachte karakter en geringe zuren. Geur- en smaakkenmerken: rijpe bramen en pruimen. Het is de belangrijkste druif in Villány.